Μακρόν: Χαιρετίζω τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις- Να συνεχιστεί η πορεία σας

Sale

Το top7news.gr πωλείται. Για πληροφορίες γράψτε μας στo sales@top7news.gr

Μακρόν: Χαιρετίζω τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις- Να συνεχιστεί η πορεία σας

VIDEO
Οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Μακρόν

Τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις χαιρέτισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επισημαίνοντας πάντως ότι η πορεία αυτή της ελληνικής δημοκρατίας προς τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστεί. 

«Και οι προκάτοχοι μου και εγώ, παλέψαμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη χαιρετίζω τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε. 

Όπως επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος, η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβό τίμημα, και πρέπει να εξευρεθεί σημείο ισορροπίας μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αλλά και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η Ευρώπη.

Όπως σημείωσε, «η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας, περάσατε μια δύσκολη κατάσταση και αντέξατε. Η Ευρώπη ποτέ δεν δημιουργήθηκε με συρρίκνωση, αλλά με φιλοδοξίες».

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη, εξηγώντας ότι από διπλωματικής και στρατηγικής άποψης είναι ισχυρή, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε και την ασφάλεια, και να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα των προηγουμένων ετών για να προασπίσει η Ευρώπη την κυριαρχία της.Ο πρόεδρος της Γαλλίας, εστίασε επίσης στην ανάγκη η Ευρώπη να καταστεί ενωμένη ευρωπαϊκή δύναμη. «Πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφορές μας, χρειαζόμαστε πιο ενωμένη Ευρώπη, με ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, υπουργό Οικονομικών και περισσότερη ευρωπαϊκή φιλοδοξία… Η Ευρώπη πρέπει να έχει ανεξάρτητη πολιτική» επισήμανε.

«Πολύ θα ήθελα να ενισχυθούν οι γαλλικές επενδύσεις για να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της Ελλάδας» τόνισε.

Ο κ. Μακρόν επανέλαβε ότι η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι πολύ σωστή, συμπλήρωσε όμως ότι δεν επικαλύπτει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και κατά της Πολωνίας και της Γαλλίας, δηλώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν αμφισβητούνται βασικές αρχές όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Δεν μπορούμε να είμαστε τόσο υπομονετικοί, θα πρέπει να δείξουμε τόλμη» παρατήρησε. Παυλόπουλος: Χρειάζονται βαθιές αλλαγές στους θεσμούς της ευρωζώνης

Βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας θεσμών της ευρωζώνης, και ειδικά στο Eurogroup, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζήτησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σημείωσε πως το Eurogroup δεν μπορεί να έχει τόσο μεγάλη εξουσία ενώ παραμένει ένα άτυπο όργανο, ενώ υποστήριξε ότι ο ESM θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα υποκαταστήσει το ΔΝΤ.

Όσον αφορά την ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη, είπε ότι χρειάζονται αλλαγές που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι να «κάνει τη δουλειά του».

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τη Γαλλία και προσωπικά τον κ. Μακρόν για τη συνεισφορά τους στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση το καλοκαίρι του 2015.

Επισήμανε ότι από ίδρυσής του το νεοελληνικό κράτος έχει αμιγώς ευρωπαϊκό χαρακτήρα, προσθέτοντας όμως και ότι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα έχανε την ταυτότητά της.

Ο ΠτΔ τόνισε δε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα πιστή στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, επικαλούμενος το ρητό «pacta sunt servanda». Στο πλαίσιο όμως αυτό, είπε ότι και οι εταίροι θα πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, ειδικά σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στο γάλλο ομόλογό του το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.

Στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Όσον αφορά την ομιλία του στο Λόφο της Πνύκας ο κ. Μακρόν αναμένεται να καταθέσει το όραμά του για την Ευρώπη, αλλά και να επαινέσει την Ελλάδα για την πρόοδο που έκανε στις μεταρρυθμίσεις (το πρόγραμμά της επίσκεψης αναλυτικά).Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, οι βασικοί άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Πνύκα θα είναι το όραμα για την επανίδρυση της Ευρώπης, οι θαρραλέες τομές για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης, καθώς είναι αναγκαία η δημοκρατική εμβάθυνσή της, και η έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, ώστε η μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας σε υπερεθνικούς θεσμούς να μην ισοδυναμεί με υποχώρηση της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα, η σύζυγος του Έλληνα Πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα, θα ξεναγήσει την Μπριζίτ Τρονιέ, σύζυγο του κ. Μακρόν, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΣΝ).

Μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα απέστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν με συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μας, και περιγράφει την επίσκεψή του, ως μήνυμα εμπιστοσύνης και απόπειρα ανάδειξης της Ελλάδας ως τόπου επενδύσεων και επιχειρηματικότητας και εκφράζει την υποστήριξή του στην προσπάθειά της να βγει από την οικονομική κρίση.


Σχετικά Άρθρα

Tags: γερμανία, Σόιμπλε, Τσίπρας, Ευρωζώνη, Μέρκελ, ΟΝΕ

Το διαβάσαμε στο: Skai.gr
21/09/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ